Ilyenkor ősszel annyira kívánatos és olcsó a sütőtök a piacon, hogy a minél változatosabb felhasználáshoz megkerestem az olasz sütőtökös gnocchi receptjét is. Többször is próbálkoztam vele, de nem sikerült jól mert a recept szerint gyúrható, kézzel formázható tésztát kellene hogy kapjunk, de ehhez nekem mindig annyi lisztet kellett még hozzáadni a receptben jelzett mennyiségen felül, hogy végül túl kemény lett a nudli. Aztán egy étteremben az alakjából rájöttem a titokra: kanállal szaggatják, mint mi a galuskát, így nem baj ha lágyabb a tészta.
Hozzávalók
- 300 g sütőtök (főzve, pürésítve)
- 2 tojás
- 350 g liszt
- só, bors
- fél póréhagyma,
- 50g vaj,
- húsos szalonna (speck),
- parmezán
Elkészítés
- A sütőtököt megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomón áttörjük (vagy ha lusta vagy, mint én, akkor turmixban pépesíted).
- Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sót, és kikeverjük a tésztát. Lobogó sós vízbe evőkanállal kell beleszaggatni és kb 4-5 percig főzni.
- Közben serpenyőben a vajon megpároljuk a pórét meg a kockára vágott szalonnát, és erre szedjük rá a kifőtt galuskát. Jól összeforgatjuk.
- A tetejét tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal.
Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.
Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: