Szizi konyhája

Cime di rapa (tarlórépa) fokhagymás olajjal

broccoletti Olaszországban tájegységenként más és más neve van ennek a főként párolva, köretként vagy tésztával fogyasztott zöldségnek. Hívják cime di rapa-nak, friariellinek, broccolettinek… nagyon szeretem a jellegzetes, enyhén kesernyés ízét ezért rákerestem hogy vajon hogyan hívják magyarul: elég prózai módon ez a tarlórépa. Bár az olaszokkal ellentétben nálunk inkább a gumóját fogyasztják a zöldje pedig takarmányként… Tovább »

Tárkonyos zöldbableves csipetkével

tárkonyos zöldbableves A piacon gyakran vásárolok egész csirkét és itthon bontom alkotóelemeire. Azon kívül hogy így gazdaságosabb, az árusok is örülnek neki, hiszen nem tudnak mindenkit csak csirkemellel és combbal kiszolgálni, van a szárnyasnak más része is ami a nyakukon maradna. A melle-combja mindig azon frissiben el is fogy, de az aprólék gyakran köt ki a mélyhűtőben… Tovább »

Spárga sonkával és tojással

Sajnos a spárga szezon elég rövid, de amíg tart elég sokféle formában előfordul az asztalunkon. Pláne ha olyan szerencsém van hogy sikerül friss magyar spárgához jutnom egyenesen Csengődről, Somogyi Nóra okleveles kertészmérnök spárgaföldjéről aznap szedve. Szinte pucolni sem kell, annyira zsenge a szára is. Az alábbi egy gyors, két személyes vacsora receptje. Hozzávalók 1/2 csomó… Tovább »

Chili con carne kolbásszal és fürjtojással

chili con carne Ha egy egyszerű, könnyen elkészíthető de laktató és ízletes ételre vágysz, akkor a chili con carne remek választás. Hívhatod hagymás babnak is, ha úgy jobban tetszik 🙂 Az eredeti recepttől annyiban tértem el, hogy nem darált hússal hanem sütni való kolbásszal készítettem, ez extra ízt ad neki a csípős paprikán felül. A Madárkás kert curry-s… Tovább »

Répatorta

répatorta Míg a fiam kisebb volt, a szülinapi zsúrok közkedvelt süteménye volt ez a répatorta. Olyankor bevontam csokimázzal és megszórtam színes cukordrazséval, így még mutatósabb lett. Egy nagyobb kapcsos tortaformához dupla adag tésztát kell kikeverni.  Most kaptam a Csillagfény Kerámiától ezt a gyönyörű piros szív alakú sütőformát, gondoltam újra előveszem ezt a receptet, hiszen répa szezon… Tovább »

Narancsos-mogyorós csokitorta

narancsos csokitorta Január 27-e a csokoládétorta világnapja. Hogy miért ezt a napot szemelték ki azt nem tudom, de minden ürügy megfelel ha csokitortát lehet sütni-enni! Ezt a receptet készítettem már narancslekváros krémmel, csokoládémázzal, de a családom leszavazta ezeket az újításokat, mert szerintük úgy tökéletes ahogy van, nem kell turbózni. A mogyoró helyettesíthető dióval is. Hozzávalók 4 tojás… Tovább »

Tortellini spenóttal és túróval töltve

Tortellini spenóttal túróval Tortellinit készíteni nem akkora ördöngösség, mint amennyire látványos a végeredmény. Azt ugyan nem ígérem, hogy ez egy villámrecept lenne, ha fél órán belül tálalni szeretnél akkor ne fogj hozzá. De ha amúgy is összejönnél a barátnőkkel beszélgetni, akkor ez egy remek közös program is lehet. Amíg csevegtek közben a tésztát is lehet gyúrni, formázni, és… Tovább »

Lazacos profiteroles

lazacos profiteroles Ennek a szokatlan kombinációnak két története is van. Az egyik úgy 10 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az unokatesómnál vendégségben nem tudtam abbahagyni a sajtos puffancsot. Tudod, az a kínos helyzet, amikor tudod hogy nem illene már többet venned, de egyszerűen nem tudsz uralkodni magadon és csak eszel még egyet… meg még egyet… Látva hogy… Tovább »

Zsuzsa-féle mézeskalács

mézeskalács Tuti mézeskalács receptből ebben az időszakban nincs hiány, és mindenki a sajátjára esküszik. Én ellenben Zsuzsa barátnőmére esküszöm, mert kb 10 éve eszerint készítem és mindig finom és puha lett. A képen látható figurák is ebből az alaptésztából készültek. Hozzávalók 1 kg liszt 3 tojás 300 g méz 250 g margarin + 100 g vaj… Tovább »

Zöldfűszeres burgonya krémleves

burgonyakrémleves Ezt a receptet egy olasz magazinból vágtam ki, és évek óta a téli időszak egyik kedvence. Olcsó, egyszerű és mégis kicsit más, mint a megszokott krumplileves. Könnyebb főétel előtt nagyon jó választás, mert laktató de gyorsan összállítható. Hozzávalók 600 g krumpli 30 g liszt 30 g vaj 2 ek almaecet 1 ág friss kakukkfű 3-4… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!