Tuti mézeskalács receptből ebben az időszakban nincs hiány, és mindenki a sajátjára esküszik. Én ellenben Zsuzsa barátnőmére esküszöm, mert kb 10 éve eszerint készítem és mindig finom és puha lett. A képen látható figurák is ebből az alaptésztából készültek.
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 3 tojás
- 300 g méz
- 250 g margarin + 100 g vaj
- 250 g porcukor
- 25 g szódabikarbóna
- őrölt, fahéj, gyömbér, szegfűszeg – vagy 2 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés
- A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, szódabikarbóna, fűszerek) összekeverjük egy nagy tálban. Ha a robotgéped elbánik egy kiló liszttel akkor persze abban is csinálhatod, de én több nekifutás után úgy láttam jobban járok ha kézzel csinálom.
- Hozzáadjuk a folyékony összetevőket méz, tojás, olvasztott vaj és margarin sorrendben.
- Alaposan összegyúrjuk. Az elején egy ragacsos masszának tűnik (ha nem robotgéppel csinálod), de ne add fel: mikor épp a pokolba kívánnál engem meg a mézeskalácsot és az egész karácsonyt, akkor egyszercsak összeáll és egy jól kezelhető sima tészta lesz belőle.
- A tésztát hűvös helyen órákig (napokig, hetekig, fagyasztóban hónapokig) pihentetjük.
- Mikor eljön a formázás ideje, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és 180 fokos sütőben pár perc alatt kisütjük. A sütési idő függ a vastagságtól, a vastagság meg attól mennyire szereted puha puszedli szerűen vagy ropogósan. Mi az előbbit preferáljuk, így kb 3-5 mm-esre nyújtom és 8-10 percig sütöm. A dekorációnak szánt daraboknál nagyon mutatós a porrá tört savanyúcukorral való díszítés (fogyasztásra ez már kevésbé alkalmas mert kemény és beleragad a fogadba). A kiszúrt formát sütőpapírra teszed, a lyukat kitöltöd a színes cukorporral és mikor megsütöd a kalácsot az megolvad és szép üvegablak-szerű áttetsző lesz. Még melegen szedd le a papírról, különben menthetetlenül ráragad! A mézi figurák kezét még nyers állapotban tudod formára igazítani egy alufólia golyó segítségével.
- Ha megenni szeretnétek akkor ne is vacakolj a díszítéssel, úgyis pillanatok alatt elfogy. De a 20 dkg porcukor+1 tojásfekérje cukormázzal gyönyörűen kidíszítheted. A képen látható mézi figurák kezébe is cukormázzal tudod beragasztani a mackót.
Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.
Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: