Sütőtök krémleves
Az ősz beköszöntével megjelenik a piacon a sütőtök, és a gasztro oldalak bővelkednek a belőle készült krémleves receptjével. Ennek ellenére bátorkodom én is előhozakodni a sajátommal, mert egy kicsit másmilyen, mint amit eddig másnál olvastam. Ha kísérletező kedvűek vagytok, próbáljátok ki ezt is!
Hozzávalók
- 80 dkg sütőtök
- 3 nagyobb (vagy 6 kisebb) paradicsom
- 1 fej hagyma + 1 szál póréhagyma
- kis darab gyömbér
- 5 dkg vaj
- 4 dl erőleves (leveskockából is jó)
- 1 dl tejszín
- só, bors
- tálaláshoz egy marék hámozott tökmag és napraforgó mikrozöld vagy pirított kenyérkockák
Elkészítés
- A sütőtököt meghámozzuk és kockára vágjuk. A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját és kockára vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a pórét felkarikázzuk.
- Nagyobb lábosban felolvasztjuk a vajat és megpároljuk rajta előbb a hagymát és a póréhagymát. Hozzáadjuk a sütőtököt és azzal is pároljuk pár percet. Hozzátesszük a paradicsomot, a megtisztított és apróra vágott gyömbért. Felöntjük az erőlevessel, sózzuk-borsozzuk. Lefedve 40 percig főzzük.
- Ha a sütőtök megfőtt, hozzáöntjük a tejszínt és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrű lenne akkor kevés vizet adjunk hozzá. Néhány percig összeforraljuk.
- Serpenyőben szárazon megpirított tökmaggal és napraforgó mikrozölddel tálaltam
Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.
Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is!