A “főzelék” mint olyan, a maga rántásos-habarásos elkészítési módjával teljesen ismeretlen fogalom az olasz konyhában. (Megjegyzem a tejfölt sem ismerik, nem használják.) A zöldségeket inkább párolva, olívaolajjal, fűszerekkel fogyasztják. A piacon elcsábultam egy kis gyalult tökre meg egy csokor kaporra, mert én nagyon szeretem a tökfőzeléket, de megkíséreltem “lefordítani” olaszra. A végeredmény nagyon jó lett, ízében teljesen hozza a főzelékét, viszont a lisztes rántás vagy tejfölös habarás elhagyása miatt sokkal könnyebb fogás és gluténérzékenyek is bátran ehetik.
Hozzávalók
- 1 kis fej vöröshagyma (még jobb a salotta vagy sonkahagyma)
- 30 g vaj
- 500 g gyalult tök
- kis csopor kapor
- só
- feltét: sütni való kolbász
Elkészítés
- A hagymát hajszálvékony szeletekre vágjuk, vajon üvegesre pároljuk az apróra vágott kaporzölddel együtt.
- Hozzáadjuk a gyalult tököt, megsózzuk és lefedve kb 10 perc alatt a saját levében lassú tűzön megpároljuk. Ha lehet, akkor a serpenyőt rázogatva keverjük meg ne fakanállal, hogy ne törjük össze nagyon a tököt. Ha túl sok levet engedne, akkor a végén vegyük nagyobbra a lángot és fedő nélkül forraljuk el a felesleges vizet.
- Feltétként sült mangalicakolbászt adhatunk hozzá.
Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.
Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: