Tudod, mi a különbség a milánói és a bolognai szósz között? Elmondom: az, hogy a milánói nem létezik. Olaszországban legalábbis nem. Milánói néven egyetlen olasz étel ismert, az pedig a rántott hús, illetve a sáfrányos rizottót hívják még “milanese”-nek. Milánói nevű tészta feltét nincs, talán azért sem mert az északi régió a rizottó fellegvára, a tészta nem hagyományos fogás náluk. Bolognában annál inkább, az ő paradicsomszószuk az olasz konyha egyik alapköve. A „ragú” név alapértelmezésben a bolognait fedi, amelyben nincs se gomba se sonka, ellenben a tradíció szerint nyomokban tejet és csirkemájat tartalmaz.
Hozzávalók
- 500 g darált hús (legjobb ha fele sertés fele marha)
- 1 nagy répa, 1 nagy hagyma, 2 zellerszár
- 1 dl száraz fehér bor
- 400 g (1 doboz) hámozott paradicsom
- leveskocka
- olívaolaj
- só, bors, szerecsendió
- reszelt parmezán
Elkészítés
- A répa/hagyma/zellerszár triót mixerben apróra vágjuk és olívaolajon megpirítjuk (ez a bizonyos “soffritto”, ami nagyon sok recept kezdete, mint nálunk a pörlölt alap), aztán rátesszük a darált húst és kifehéredésig sütjük.
- Felöntjük kis fehér borral, ha elpárolgott hozzáadjuk a paradicsomot, kis vizet, a leveskockát. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk rá, majd 1-3 óráig főzzük. Menet közben pótoljuk az elpárolgott vizet. Tulajdonképp már fél óra után megfől a hús, de minél tovább rotyog nagyon kis lángon, annál finomabb lesz.
- A tésztát kifőzzük, leszűrjük és egy tálban összeforgatjuk a szósszal. Tálaláskor reszelt parmezánnal megszórjuk.
Az eredeti recept szerint tejet és csirkemájat is tesznek bele, de én ezeket mellőzöm. Viszont a hosszú főzési idő nem megspórolható, ez nem egy villámétel. Cserébe jó nagy adag lesz belőle, a fagyasztást és a melegítést is jól tűri.
Tálalás
A reszelt sajtot a többi tésztaétellel ellentétben nem keverjük össze előre a tésztával és a szósszal, hanem tálaláskor külön adjuk hozzá.
A képen látható tányér lelőhelye: http://szizi.hu/termek/autos-melytanyer/
Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.
Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: