Ha rizottót készítünk, akkor az első teendő mindig a leszűrt húsleves vagy zöldségleves felforralása (vagy leveskockából való elkészítése). Ez az első számú szabály, hogy a készítés során mindig forrásban lévő levessel öntögetjük fel a rizottót, egy pillanatra sem szabad lehűteni annyira a rizst hogy abbamaradjon a forrás.
Egy serpenyőbe extraszűz olívaolajat öntünk és megpirítjuk rajta a felaprított hagymát és a felkockázott szalonnát.
Felöntjük egy pici borral és hagyjuk elpárologni. Hozzáadjuk a rizst és hagyjuk átforrósodni amíg a rizsszemek áttetszővé válnak. Mindig átforrósított rizzsel kezdjük a rizottó elkészítését!
Megkezdjük a rizs főzését: a forró levesből annyit öntünk rá hogy éppen csak ellepje, és a főzés során mindig csak kevéssel öntögetjük fel hogy ne száradjon ki de ne legyen túl leveses sem. Vigyázzunk arra, hogy a forrás folyamatos maradjon.
Közepesen magas lángon 16-18 percig főzzük (a rizs dobozán fel van tüntetve a főzési ideje). A feldarabolt cukkinit félidőben adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk.
A főzés utolsó percében adjunk hozzá egy darabka vajat és azt is keverjük bele.
Amikor a rizottó megfőtt adjuk hozzá a reszelt parmezán sajtot, jól keverjük össze és hagyjuk egy-két percet pihenni.
Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.
Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is!