Szizi konyhája

Spaghetti all’ Amatriciana

Amikor nincs időm bevásárolni, nincs kedvem főzőcskézni vagy már egészen ránk esteledett és a vacsora még sehol, akkor az egyik jolly joker (az ász az ingujjban, ahogy az olaszok mondják) az Amatriciana. Szalonna, hagyma, paradicsomkonzerv és parmezán – és negyed órán belül ülhetünk is asztalhoz.

A regionális ételek gyakran vita tárgyát képezik az olaszok között, mert a focihoz és a főzéshez mindenki nagyon ért, és ez alól a spaghetti all’Amatriciana sem kivétel. Bucatini vagy spagetti, pancetta (hasi szalonna) vagy guanciale (pofaszalonna), fokhagyma vagy hagyma, parmezán vagy pecorino … komoly hitviták folynak. Én az Amatrice városka által autentikusnak minősített verzió szerint készítem (azt írom le itt) azzal a különbséggel hogy többnyire penne vagy tortiglioni formátumú tésztát használok hozzá.

Hozzávalók


  • 400 g penne rigate (tollhegy) tészta
  • 400g hámozott paradicsom konzerv 
  • 150g húsos szalonna (guanciale vagyis pofaszalonna, ha sikerül ilyet beszerezni)
  • fél fej vöröshagyma vagy kis fej sonkahagyma
  • 75g pecorino sajt (kemény juhsajt)
  • kis csípős csilipaprika
  • olívaolaj, fél dl fehérbor, só

Elkészítés

  1. Legelőször tegyük fel forralni a vizet a tészta főzéséhez (apró trükk: én a vízforralóban forralom fel és úgy öntöm a lábosba, sokkal gyorsabb és energiatakarékosabb megoldás).
  2. A szalonnáról távolítsuk el a bőrkét és vágjuk szeletekre majd kb fél centis csíkokra. A hagymát vágjuk hajszálvékony szeletekre.
  3. Kevés olajat melegítsünk fel egy serpenyőben és adjuk hozzá a hagymát, az egész chilit és a csíkokra vágott szalonnát. Alacsony hőmérsékleten pár percig sütjük amíg a szalonna zsírja kiolvad, ügyelve arra, hogy ne égessük meg. Öntsük fel a fehérborral, vegyük nagy lángra és hagyjuk az alkoholt elpárologni.
  4. Öntsük a hámozott paradicsomot a serpenyőbe, és folytassük a mártás főzését kb. 10 percig.
  5. Ezen a ponton a fazékban már forr a víz, megsózzuk és a dobozon feltüntettett ideig kifőzzük a tésztát (ált. 10-12 perc)
  6. Szűrjük le a tésztát és tegyük közvetlenül a serpenyőbe a mártáshoz. Gyorsan jól keverjük össze a paradicsomszósszal, és szórjuk meg reszelt pecorino sajttal. Egy keveset félretehetünk a sajtból amit majd tálalás után közvetlenül a tányérra szórhatunk. Jó étvágyat!

Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.

Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is! 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!