Sokszor felteszik nekem a kérdést, hogy mi mindig csak tésztát eszünk reggel-délben-este? Vagy az olaszok is esznek csirkét? Igen, bizony az olaszok esznek csirkét, disznót, marhát, bárányt, kecskét, lovat, nyulat… csak macskát nem (a közhiedelemmel ellentétben). A mediterrán diéta pont attól annyira fantasztikusan jó, hogy egyáltalán nem jellemző rá semmilyen önmegtartóztatás, mindenféle élelmiszert tartalmaz ami csak emberi fogyasztásra alkalmas. A titka a megfelelő arányokban és a minőségben rejlik. Íme példának okáért egy recept, ami nem áll messze a magyar ízlésvilágtól. A tökéletes ízhatáshoz érdemes piacon beszerezni a tanyasi csirkét, a termelői paradicsomot, padlizsánt. Egy adagra visszaosztva nem akkora az árbeli különbség a “gazdaságos” hús és zöldség meg a kistermelői között mint amekkora az élvezeti értékben a szakadék köztük.
Hozzávalók
- 4 db csirkecomb
- 2 kisebb padlizsán
- 500 gr érett koktélparadicsom
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma
- extraszűz olívaolaj
- só, bors, kakukkfű
Elkészítés
- A padlizsánt felkockázzuk, besózzuk, és körülbelül 1 órán át egy szűrőben állni hagyjuk hogy levét kieressze.
- A csirkecombokat leöblítjük és szárazra töröljük.
- A fokhagymát megtisztítjuk, egy serpenyőbe tesszük az olívaolajjal együtt és hagyjuk barnulni néhány percig.
- A csirkecombokat hozzáadjuk és közepes lángon gyakran kevergetve 5 percig sütjük.
- Öntsük rá a bort, hagyjuk elpárologni. Néhány perc múlva hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, sózzuk-borsozzuk, ráteszünk néhány ágacska kakukkfüvet és 25 percig tedő alatt pároljuk.
- A padlizsánokról leöblítjük a sót, papírtörlővel megszárítjuk és olívaolajban megsütjük. (A padlizsán sok olajat fel tud szívni, ezért a jó forró olajban kell megkezdeni a sütést.) A felesleges olajat itassuk le róla sütés után.
- Ellenőrizzük a csirkét, és ha megpuhult akkor adjuk hozzá a sült padlizsánt és együtt főzzük még 10 percig.
- Melegen tálaljuk.
Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.
Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: