Szizi konyhája

Padlizsános csirke

Sokszor felteszik nekem a kérdést, hogy mi mindig csak tésztát eszünk reggel-délben-este? Vagy az olaszok is esznek csirkét? Igen, bizony az olaszok esznek csirkét, disznót, marhát, bárányt, kecskét, lovat, nyulat… csak macskát nem (a közhiedelemmel ellentétben). A mediterrán diéta pont attól annyira fantasztikusan jó, hogy egyáltalán nem jellemző rá semmilyen önmegtartóztatás, mindenféle élelmiszert tartalmaz ami csak emberi fogyasztásra alkalmas. A titka a megfelelő arányokban és a minőségben rejlik. Íme példának okáért egy recept, ami nem áll messze a magyar ízlésvilágtól. A tökéletes ízhatáshoz érdemes piacon beszerezni a tanyasi csirkét, a termelői paradicsomot, padlizsánt. Egy adagra visszaosztva nem akkora az árbeli különbség a “gazdaságos” hús és zöldség meg a kistermelői között mint amekkora az élvezeti értékben a szakadék köztük. 


Hozzávalók

  • 4 db csirkecomb
  • 2 kisebb padlizsán
  • 500 gr érett koktélparadicsom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • extraszűz olívaolaj
  • só, bors, kakukkfű

Elkészítés

  1. A padlizsánt felkockázzuk, besózzuk, és körülbelül 1 órán át egy szűrőben állni hagyjuk hogy levét kieressze.
  2. A csirkecombokat leöblítjük és szárazra töröljük.
  3. A fokhagymát megtisztítjuk, egy serpenyőbe tesszük az olívaolajjal együtt és hagyjuk barnulni néhány percig.
  4. A csirkecombokat hozzáadjuk és közepes lángon gyakran kevergetve 5 percig sütjük.
  5. Öntsük rá a bort, hagyjuk elpárologni. Néhány perc múlva hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat, sózzuk-borsozzuk, ráteszünk néhány ágacska kakukkfüvet és 25 percig tedő alatt pároljuk.
  6. A padlizsánokról leöblítjük a sót, papírtörlővel megszárítjuk és olívaolajban megsütjük. (A padlizsán sok olajat fel tud szívni, ezért a jó forró olajban kell megkezdeni a sütést.) A felesleges olajat itassuk le róla sütés után.
  7. Ellenőrizzük a csirkét, és ha megpuhult akkor adjuk hozzá a sült padlizsánt és együtt főzzük még 10 percig.
  8. Melegen tálaljuk.

 

 

 

Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.

Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is! 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!