A mi asztalunkra szinte minden nap kerül tészta, ha éppen nem olaszosan akkor esetleg durumbúzából készült kuszkusz formájában. Mivel az apró tésztaszemeket a gyártás során előgőzölik, így főzni tulajdonképp már nem is kell, csak forró vízzel felönteni és lefedve állni hagyni. Az alábbi recept fő előnye -azon kívül, hogy családom nagyon szereti -, hogy a kuszkuszt kivéve bármelyik hozzávaló helyettesíthető, amolyan “mi van a hűtőben” recept. Egyetlen serpenyő elég az elkészítéshez, így mosogatni sem kell sokat utána, ami szintén nem utolsó szempont 🙂 A leírásban a legutóbbi (a képen látható) elkészítési módot találod, de jelzem a variációs lehetőségeket is.
Hozzávalók:
250 g kuszkusz
1 nagyobb csirkemell
fagyasztott zöldségek: borsó, zöldbab
friss zöldségek: 2 db kápia paprika, 2 db zellerszár, laskagomba, 5 szál újhagyma, 250 g koktélparadicsom
fűszerek: fahéj, őrölt kömény, kurkuma, curry, friss koriander
vaj, olívaolaj
Elkészítés
- A kuszkuszt egy nagy tálba teszem, kevés fahéjjal és köménnyel fűszerezem, megsózom, meglocsolom olívaolajjal és felöntöm 300 ml forró vízzel. Lefedve félreteszem.
- Egy serpenyőben kevés olajon megpárolom a mirelit zöldségeket (nálam borsó meg zöldbab mindig van a mélyhűtőben, de mehetne bele akár brokkoli is, vagy bármi hasonló). Ha megpuhult akkor a félretett kuszkuszhoz keverem, majd visszateszem a tálra fedőt.
- Ugyanabban a serpenyőben kis olajon megfonnyasztom a kockákra vágott kápia paprikát (helyettesíthető kaliforniai paprikával), a felkarikázott szárzellert, gombát. Ezek közül bármelyik elhagyható. Ha nem újhagymát hanem pórét használok, akkor a zöldségekkel együtt azt is megsütöm kicsit. A félretett kuszkuszhoz keverem, majd visszateszem a tálra fedőt.
- A serpenyőben egy darabka vajon kurkumával és curry-vel fűszerezve megsütöm a kockára vágott csirkemellet (10-12 perc). A hús is variálható, lehet kicsontozott csirkecomb, pulykamell, bárány… Nyilván a sütési idő a húsnak megfelelően változik.
- Amíg a hús sül, feldarabolom a nyersen használandó zöldségeket: a koktélparadicsomot (félbe vágva) az újhagymát (felkarikázva), a koriander zöldjét (ha van éppen kéznél, nem túl apróra felvágva).
- A nyers zöldségeket és a pirosra sült húst is a kuszkuszhoz keverem, ha túl száraz meglocsolom még egy kis olívaolajjal.
Tálalás
A képen látható tányér lelőhelye http://szizi.hu/termek/vonatos-etkeszlet/
Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.
Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: