Szizi konyhája

Zöldséges kuszkusz csirkével

A mi asztalunkra szinte minden nap kerül tészta, ha éppen nem olaszosan akkor esetleg durumbúzából készült kuszkusz formájában. Mivel az apró tésztaszemeket a gyártás során előgőzölik, így főzni tulajdonképp már nem is kell, csak forró vízzel felönteni és lefedve állni hagyni. Az alábbi recept fő előnye  -azon kívül, hogy családom nagyon szereti -, hogy a kuszkuszt kivéve bármelyik hozzávaló helyettesíthető, amolyan “mi van a hűtőben” recept. Egyetlen serpenyő elég az elkészítéshez, így mosogatni sem kell sokat utána, ami szintén nem utolsó szempont 🙂 A leírásban a legutóbbi (a képen látható) elkészítési módot találod, de jelzem a variációs lehetőségeket is.


Hozzávalók:

250 g kuszkusz

1 nagyobb csirkemell

fagyasztott zöldségek: borsó, zöldbab

friss zöldségek: 2 db kápia paprika, 2 db zellerszár, laskagomba, 5 szál újhagyma, 250 g koktélparadicsom

fűszerek: fahéj, őrölt kömény, kurkuma, curry, friss koriander

vaj, olívaolaj

Elkészítés

  1. A kuszkuszt egy nagy tálba teszem, kevés fahéjjal és köménnyel fűszerezem, megsózom, meglocsolom olívaolajjal és felöntöm 300 ml forró vízzel. Lefedve félreteszem.
  2. Egy serpenyőben kevés olajon megpárolom a mirelit zöldségeket (nálam borsó meg zöldbab mindig van a mélyhűtőben, de mehetne bele akár brokkoli is, vagy bármi hasonló). Ha megpuhult akkor a félretett kuszkuszhoz keverem, majd visszateszem a tálra fedőt.
  3. Ugyanabban a serpenyőben kis olajon megfonnyasztom a kockákra vágott kápia paprikát (helyettesíthető kaliforniai paprikával), a felkarikázott szárzellert, gombát. Ezek közül bármelyik elhagyható. Ha nem újhagymát hanem pórét használok, akkor a zöldségekkel együtt azt is megsütöm kicsit. A félretett kuszkuszhoz keverem, majd visszateszem a tálra fedőt.
  4. A serpenyőben egy darabka vajon kurkumával és curry-vel fűszerezve megsütöm a kockára vágott csirkemellet (10-12 perc). A hús is variálható, lehet kicsontozott csirkecomb, pulykamell, bárány… Nyilván a sütési idő a húsnak megfelelően változik.
  5. Amíg a hús sül, feldarabolom a nyersen használandó zöldségeket: a koktélparadicsomot (félbe vágva) az újhagymát (felkarikázva), a koriander zöldjét (ha van éppen kéznél, nem túl apróra felvágva).
  6. A nyers zöldségeket és a pirosra sült húst is a kuszkuszhoz keverem, ha túl száraz meglocsolom még egy kis olívaolajjal.

Tálalás

A képen látható tányér lelőhelye http://szizi.hu/termek/vonatos-etkeszlet/

 

Ha szereted a mediterrán konyhát, akkor a blogra feliratkozva folyamatosan értesülhetsz az olasz családomtól eltanult receptek közzétételéről.

Ha a főzésen kívül a hangulatos terítés is fontos számodra, akkor nézd meg a weboldalamon a kézzel festett étkészleteimet is! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!